Wat Is Hypnic Jerk? Hier's wat's achter het slaapprobleem (2024)

Als u ooit hebt ontdekt dat u in slaap bent gevallen om alleen maar wakker te worden door een krachtige, volledige trilling of ruk, voel u dan niet gealarmeerd. Je bent een van de geschatte 60-70% van de Amerikanen die regelmatig een fenomeen dat bekend staat als een hypnic jerk ervaren—ook bekend als een hypnagogische jerk, of slaap start—die slaat als een persoon valt in een diepe slaap. Dit is wat je ervan moet weten.

hoe voelen slaapzakken aan?

Hypnische schokken-onvrijwillige trekkingen of schokken die tijdens de nacht optreden—kunnen mensen op verschillende manieren beïnvloeden. Veel mensen slapen er dwars doorheen, maar voor anderen zijn ze krachtig genoeg om ze wakker te maken.

hoewel er geen duidelijke verklaring is voor de oorzaken van hypnische schokken, hebben mensen meer kans om er last van te hebben als ze slaaptekort of angstig zijn, of als ze slaapstoornissen hebben voordat ze naar bed gaan, zoals het drinken van cafeïne of het doen van oefeningen vlak voor het slapen gaan, zegt James Wilson, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde expert op het gebied van slaapgedrag en slaapomgeving. “Voor mensen die lijden aan hypnische eikels, het is verschrikkelijk,” voegt hij toe. “Ze maken zich er zorgen over voordat ze naar bed gaan, wat het nog erger maakt.”

Jacqui Paterson, die 44 is en in het Verenigd Koninkrijk woont., zegt dat ze dit soort trekkingen heeft ervaren op een bijna-nachtelijke basis voor ongeveer drie jaar.

” toen ik ongeveer 41 was, begon ik slapeloosheid te krijgen, die ik nog nooit eerder in mijn leven had gehad,” zegt ze. “Aanvankelijk was ik de hele nacht wakker, maar nu krijg ik van die irritante eikels die me wakker maken precies een uur nadat ik in slaap ben gevallen, alsof iemand een alarm in mijn hoofd heeft gezet. Ik heb het ene kwaad door het andere vervangen.”

MORE: TIME ‘ s Guide To Sleep

Paterson zegt dat de eikels vaker komen als ze zich bezorgd of in beslag genomen voelt. Als ze zich zorgen maakt dat ze gebeuren voordat ze naar bed gaat, dan is het “bijna garandeert” dat ze die nacht aan ze zal lijden.de eikels voelen aan als een schok of een elektrische schok, zegt Paterson. “Ik heb mensen horen praten over het krijgen van een vallend gevoel als ze in slaap vallen,” zegt ze. “Voor mij is het gevoel zo, maar op steroïden. Het is alsof iemand me heeft geslagen. Het is echt een schokkend gevoel, zoals in ijskoud water springen. Ik word altijd heel alert wakker.”

Wat veroorzaakt hypnische schokken?

simpel gezegd worden hypnische schokken veroorzaakt wanneer een deel van de hersenen sneller probeert te slapen dan andere delen van de hersenen.

” De complexiteit van slapen en wakker worden is ongelooflijk, en soms—vooral als we geen slaap hebben—stoppen onze hersenen niet normaal, wat betekent dat we dit soort schokkende beweging krijgen als we in een lichte slaap zijn, ” zegt Wilson. Vaak, voegt hij eraan toe, proberen de hersenen het te begrijpen, “dat is wanneer we ons voorstellen dat we van de stoep, een klif of in een gat vallen.”

De reden waarom sommige mensen de trekkingen ervaren op zo ‘ n voorspelbare tijd is te wijten aan hun circadiaanse ritme, of lichaamsklok, zegt Wilson. “Normaal gesproken als we gaan slapen, ongeveer een half uur later gaan we in een diepe fase van de slaap waarin we zouden niet krijgen deze hypnic jerks,” zegt hij. “Als iemand slaaptekort heeft, terwijl ze door het proces van in slaap vallen gaan, zullen de hersenen op hetzelfde punt in de tijd vast komen te zitten. Meestal als we mensen kunnen helpen hun slaaptekort aan te pakken, nemen de gevallen af of verdwijnen ze helemaal.”

hoe kun je voorkomen dat slaapzakken gebeuren?

Er zijn manieren om de effecten te beperken, met name door bewust te proberen beter te slapen. “Probeer in een goede routine rond slaap,” Wilson zegt. “Word elke dag op hetzelfde tijdstip wakker en wind je goed af voordat je naar bed gaat, zodat de activiteiten die je in het uur voor het slapen gaan doet ontspannend voor je zijn. Zoals de meeste problemen rond de slaap, het voorkomen van hypnic jerks is alles over het proberen op te lossen dat slaaptekort.”

Wilson suggereert ook dat als een persoon elke nacht op hetzelfde tijdstip aan ze lijdt, ze een huisgenoot of familielid kunnen vragen om hun slaap te verstoren ongeveer vijf minuten voordat de rukkers de neiging hebben om zich te voordoen, hetzij door hen aan te moedigen om zich om te draaien in bed of door iets in de buurt van hen te ritselen. Vaak zal dat helpen voorkomen dat de trekkingen gebeuren, zegt hij.

Schrijf naar Kate Samuelson op [emailprotected].

Wat Is Hypnic Jerk? Hier's wat's achter het slaapprobleem (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5990

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.