Hypnic Jerk: waarom Twitch ik in mijn slaap? / SleepScore (2024)

Wat is een hypnische eikel?

heb je ooit die droom gehad waarin je het gevoel hebt dat je uit de lucht valt en dan in bed schudt als je dichter bij de grond komt? Daar is een naam voor. Hypnic jerks, ook bekend als hypnic jerks of slaap begint, zijn onwillekeurige spiercontracties die mensen ervaren als ze in slaap vallen. Deze sensatie is vernoemd naar de overgang van waakzaamheid naar slaap als je geest en lichaam zich klaar maken voor bed. Deze spiertrekkers kunnen mild en onmerkbaar zijn, maar er zijn momenten waarop ze intens genoeg zijn om je wakker te maken. Er zijn een aantal ervaringen die kunnen optreden naast deze spiertrekkingen tijdens het slapen. Deze kunnen dromen over situaties van geschrokken, springen, of vallen, evenals snelle hartslag en snelle ademhaling.

in de meeste gevallen zijn hypnische schokken een normaal onderdeel van het inslapen. Deze spasmen komen meestal willekeurig voor, beà nvloeden alle leeftijden en geslachten gelijk, en met tussenpozen komen voor in ongeveer 70% van de bevolking, met tot 10% van de mensen die ze dagelijks ervaren. Hoewel er een gemeenschappelijke perceptie onder slaapwetenschappers en clinici dat hypnic jerks over het algemeen goedaardig zijn, kunnen ze zeker verrassend zijn – vooral als ze vaak gebeuren!

waarom u zou kunnen trillen tijdens het slapen

Hypnische schokken hebben invloed op bijna iedereen. Maar waarom trillen mensen in hun slaap? Hoewel de exacte oorzaak en reden voor deze schokken of trekkingen onduidelijk zijn, zijn er enkele verklaringen.

een hypothese gaat terug naar onze primaatvoorvaderen. Het suggereert dat toen ze in de bomen sliepen en er uit vielen, hun spieren gespannen waren om zich vast te zetten voor impact. Deze slaapzakken kunnen restanten zijn van die reflex. De hersenen interpreteren ontspanning verkeerd als uit een boom vallen, en de eikels zijn het lichaam gespannen. Dit correleert met de symptomen van vallen of schrikken als we dromen (een zeldzaam fenomeen dat bekend staat als droom incorporatie). Dit is weer een voorbeeld van een vreemde en interessante eigenschap waar we onze oude familieleden voor kunnen bedanken.

een andere mogelijke verklaring is dat uw hersenen elektrisch “buiten werking” treden wanneer u van waakzaamheid overgaat in slaap. Hypnische schokken komen over het algemeen voor tijdens het stadium van de slaap waarin je spieren beginnen te ontspannen en je begint af te drijven. Gedurende deze tijd kunnen motorische gebieden van de hersenen spontaan gestimuleerd worden. Uw hersenen kunnen deze stimulatie verkeerd interpreteren als waakzaamheid tijdens een minder-dan-naadloze overgang naar slaap. Omdat het onwaarschijnlijk is dat hypnische schokken ‘ s nachts en op een regelmatige basis optreden, suggereert dit dat andere externe factoren kunnen bijdragen aan deze “misfiring”.

Hypnic Jerk: waarom Twitch ik in mijn slaap? / SleepScore (2)

externe factoren die bijdragen aan hypnic jerks kunnen zijn::

  • sporten in de avond, waardoor het moeilijker voor uw lichaam om te ontspannen wanneer het tijd is om naar bed te gaan.
  • het consumeren van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine of bepaalde medicijnen waarvan bekend is dat ze uw slaapschema verstoren.
  • leidt tot een stressvolle levensstijl, wat ertoe kan bijdragen dat uw hersenen te actief blijven terwijl u probeert in slaap te vallen.
  • externe slaapstoornissen zoals harde geluiden en felle lichten, of zelfs een partner die naast u in bed werkt, wat uw vermogen om in diepe slaap te fietsen kan belemmeren.

hoe stop je met trillen in je slaap?

andere redenen voor deze hypnagogische schokken of slaapstarten kunnen onder uw controle zijn die u kunt beïnvloeden met uw dagelijkse routine. Houd er rekening mee dat niet iedereen dezelfde resultaten zal ervaren. Geduld en het uitproberen van verschillende methoden kan helpen bij het vinden van de beste die is het meest gunstig voor u specifiek. Als u nachtelijke hypnische schokken ervaart en bezorgd bent over uw slaap, kan het een goed idee zijn om contact op te nemen met uw arts en aanvullende behandelingsopties te bespreken.

Hypnic Jerk: waarom Twitch ik in mijn slaap? / SleepScore (3)

bewegen eerder op de dag

lichaamsbeweging overdag is belangrijk voor een gezonde nachtrust. Echter, intense fysieke activiteit te dicht bij het slapengaan kan uw slaap verstoren. Om te voorkomen dat nachtelijke oefeningen de slaap beïnvloeden, moet u ten minste 90 minuten voor uw nachtelijke pre-slaaproutine met matige intensiteit stoppen. Dit zal uw kern lichaamstemperatuur en endorfines om terug te keren naar niveaus die bevorderlijk zijn voor het slapen.Probeer niet alleen ‘ s nachts te sporten, maar ook de hoeveelheid koffie en alcohol die u overdag drinkt te verminderen. Het verminderen van uw inname na de middag kan helpen bij het verminderen van de kriebels en mogelijke rusteloosheid. Het hebben van te veel voor het slapen gaan zal het niet alleen moeilijk maken om in slaap te vallen, maar het kan ook de frequentie van de hypnische schokken verhogen.

Stel een slaapschema en een routine voor het slapen gaan op

voor een betere nachtrust, handhaaf een regelmatig slaapschema en een routine voor het slapen gaan. Deze routine helpt het lichaam weten wanneer het tijd is voor bed, en na verloop van tijd zal dit het gemakkelijker maken om consequent in slaap te vallen elke nacht. Het hebben van een onregelmatig slaappatroon als gevolg van ploegenarbeid of late nachten kan mogelijk leiden tot een toename van de spiertrekkingen tijdens het slapen. Bereid jezelf voor op bed door het dimmen van de lichten en het doen van een activiteit om te helpen vertragen uw hartslag en ontspannen de geest, zoals lezen of ademhalingsoefeningen.

Verwijder externe slaapafleidingen en stressoren

Charlotte Bronte zei ooit: “een gegolfde geest maakt een onrustig kussen.”Het oude gezegde is passend; stress en angst kan slaap verstoren en hypnische schokken verergeren. Het verminderen van stress door middel van mindfulness meditatie, ademhalingstechnieken, progressieve spierontspanning, en andere technieken kunnen helpen verminderen hypnische schokken.

externe slaapafleidingen kunnen ook uw slaap belemmeren. Door de TV aan te laten, met de ramen open te slapen, felle lichten in te laten schijnen en andere externe geluiden en stimulatie kunt u voorkomen dat u in slaap valt en blijft slapen. Vind manieren om verstoringen van buitenaf te voorkomen. Draag bijvoorbeeld een slaapmasker, hang gordijnen op om licht te blokkeren of draag oordopjes om het volume van geluiden te verminderen die u niet kunt controleren.

het is belangrijk te onthouden dat hypnische schokken geen ernstige aandoening zijn en waarschijnlijk geen complicatie veroorzaken. Niettemin, als je het gevoel angstig of bezorgd over hypnic jerks en zijn zich ervan bewust dat je ze regelmatig ervaart, praten met uw zorgverlener voor begeleiding over wat u kunt doen om uw ervaring van in slaap vallen en slapen te verbeteren.

SleepScore Labs Solutions

Download de gratis SleepScore App voor inzichten en artikelen over hoe goed je slaapt, de kwaliteit en kwantiteit van je slaapcycli, en de vooruitgang van slaapverbetering met wetenschappelijk onderbouwde tips en inzichten. Download het gratis van App Store en Google Play Store!

u kunt ook een bezoek brengen aan de SleepScore Store voor een breed scala aan slaapbevorderende producten, zorgvuldig samengesteld door het team van onderzoekers van SleepScore Labs, waaronder white noise machines, lichtoplossingen en meer om uw slaap-wake schema te ondersteunen!

Slaap lekker!

Hypnic Jerk: waarom Twitch ik in mijn slaap? / SleepScore (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6000

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.