Het belang van een medicijnkoelkast in uw praktijk (2024)

In een praktijk draait alles om de gezondheid en het welzijn van patiënten. Een belangrijk onderdeel hiervan is het correct opslaan van medicijnen en vaccins. Een medicijnkoelkast speelt hierin een cruciale rol. Graag leggen we uit waarom een medicijnkoelkast zo belangrijk is en welke voordelen het biedt voor uw praktijk.

Het belang van een medicijnkoelkast in uw praktijk (1)

Waarom een Medicijnkoelkast?

  • Kwaliteit en Effectiviteit van Medicijnen: Veel medicijnen en vaccins moeten op een specifieke temperatuur worden bewaard om hun werkzaamheid te behouden. Blootstelling aan onjuiste temperaturen kan de stabiliteit van deze middelen aantasten, wat leidt tot verminderde effectiviteit of zelfs schade aan patiënten. Een medicijnkoelkast zorgt ervoor dat medicijnen onder de juiste omstandigheden blijven, zo blijft hun kwaliteit en effectiviteit gewaarborgd.
  • Veiligheid van Patiënten: Veiligheid staat voorop in de gezondheidszorg. Het correct bewaren van medicijnen draagt direct bij aan de veiligheid van patiënten. Als medicijnen of vaccins niet op de juiste temperatuur worden bewaard, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Een medicijnkoelkast minimaliseert deze risico's door een stabiele en gecontroleerde omgeving te bieden voor temperatuurgevoelige geneesmiddelen.
  • Naleving van Regelgeving: De gezondheidszorgsector kent strenge regels. Het naleven van deze regels is essentieel voor het behoud van vergunningen en het vermijden van juridische problemen. Zorgorganisaties zijn verplicht om medicijnen onder de juiste omstandigheden te bewaren, zoals aangegeven door de apotheek en conform de algemene hygiënerichtlijnen. Dit omvat het gebruik van gespecialiseerde medicijnkoelkasten die voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen, zoals een gevalideerde constante temperatuur tussen 2°C en 8°C, wat met een reguliere koelkast moeilijk te realiseren is vanwege temperatuurfluctuaties.
  • Kostenbesparing: Hoewel een medicijnkoelkast een initiële investering vraagt, bespaart het op de lange termijn kosten; er hoeven minder vaak dure medicijnen vervangen te worden omdat deze onbruikbaar zijn geworden. Dit betekent minder financiële verliezen voor de praktijk en een efficiënter beheer van middelen.


DIN 58345 Norm voor Medicijnkoelkasten

De afkorting "DIN" staat voor "Deutsches Institut für Normung", de Duitse nationale normeringsinstantie die verantwoordelijk is voor het uitvaardigen van normen die in Duitsland gelden. Een van deze normen is DIN 58345, specifiek gericht op medicijnkoelkasten die worden gebruikt voor de opslag van medicijnen bij een temperatuur van +5°C.

Een medicijnkoelkast die voldoet aan de DIN 58345 norm moet aan de volgende criteria voldoen:

  • Temperatuurregeling: De koelkast moet een stabiele bedrijfstemperatuur tussen +2°C en +8°C handhaven.
  • Omgevingstemperatuur: De koelkast moet binnen dit temperatuurbereik blijven, zelfs als de omgevingstemperatuur varieert tussen +10°C en +35°C.
  • Veiligheidsthermostaat: Een ingebouwde veiligheidsthermostaat voorkomt dat de temperatuur onder de +2°C daalt.
  • Stroomuitvalmelder: De koelkast moet een stroomuitvalmelder hebben die ten minste 12 uur een signaal afgeeft, aangedreven door een eigen accu.
  • Meldingscontact: Er moet een potentiaalvrij contact zijn om meldingen door te sturen naar een systeem.
  • Alarmen: Zowel optische als akoestische signalen moeten afgaan bij temperatuuralarmering.
  • Geluidsniveau: Het maximaal toegestane geluidsniveau is 60 db(A).
  • Beveiliging: De deur van de koelkast moet afsluitbaar zijn met een slot om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.


Kenmerken van een goede Medicijnkoelkast

Een goede medicijnkoelkast onderscheidt zich door een aantal belangrijke kenmerken:

  • Constante Temperatuurregeling: De koelkast moet in staat zijn om een constante temperatuur te handhaven, meestal tussen de 2°C en 8°C, afhankelijk van de vereisten van de opgeslagen medicijnen.
  • Alarmfuncties: Veel moderne medicijnkoelkasten zijn uitgerust met alarmen die afgaan bij temperatuurschommelingen, stroomuitval of als de deur te lang open staat. Dit helpt om snel actie te ondernemen en problemen te voorkomen.
  • Dataregistratie: Het bijhouden van temperatuurgegevens is cruciaal voor audits en kwaliteitscontrole. Een koelkast met ingebouwde dataregistratie of de mogelijkheid om een externe datalogger te gebruiken, is zeer waardevol.
  • Betrouwbaarheid: De koelkast moet betrouwbaar en duurzaam zijn, met minimale kans op storingen. Dit is essentieel om continuïteit in de zorg te waarborgen.

Een medicijnkoelkast is een essentiële investering voor elke praktijk. Het waarborgt de kwaliteit en effectiviteit van medicijnen, beschermt de veiligheid van patiënten, helpt bij het naleven van regelgeving en kan op de lange termijn kosten besparen. Door te investeren in een goede medicijnkoelkast, investeert u direct in de gezondheid en het welzijn van uw patiënten.

Het correct beheren van medicijnen is een verantwoordelijkheid die niet licht genomen mag worden. Een medicijnkoelkast biedt de gemoedsrust dat medicijnen onder optimale omstandigheden worden bewaard, wat bijdraagt aan de hoogste standaard van zorg binnen uw praktijk.


Het Belang van een Datalogger

Een essentieel onderdeel van een medicijnkoelkast is de datalogger. Een datalogger registreert continu de temperatuur binnen de koelkast en biedt cruciale informatie over wanneer en hoe lang de temperatuur buiten het toegestane bereik is geweest. Dit is belangrijk omdat een medische koelkast alleen een alarm afgeeft wanneer de temperatuur te hoog of te laag is geweest, maar niet aangeeft wanneer en hoe lang deze afwijking heeft plaatsgevonden.

Op het moment dat het alarm afgaat, moet de praktijk de logger uitlezen om deze informatie te achterhalen en de juiste vervolgstappen te treffen. Zonder deze gedetailleerde informatie kan men niet bepalen of de medicatie nog veilig te gebruiken is of dat deze moet worden weggegooid. Daarom is een datalogger van vitaal belang.


Onze aanbeveling: Meling Medicijnkoelkasten

Op zoek naar een nieuwe medicijnkoelkast voor uw praktijk? Wij raden de medicijnkoelkasten van Meling aan. Deze koelkasten voldoen aan alle bovengenoemde kenmerken van een goede medicijnkoelkast en bieden tal van voordelen voor een optimale opslag van medicijnen en vaccins.

  1. Constante Temperatuurregeling: Meling medicijnkoelkasten handhaven een constante temperatuur tussen de +2°C en +8°C, wat essentieel is voor de opslag van temperatuurgevoelige medicijnen. De geavanceerde technologie in deze koelkasten reguleert de temperatuur nauwkeurig, waardoor de kwaliteit van de medicijnen gegarandeerd blijft.

  2. Alarmfuncties: De medicijnkoelkasten van Meling zijn uitgerust met betrouwbare alarmfuncties die afgaan bij temperatuurschommelingen, stroomuitval of als de deur te lang open blijft staan. Deze alarmen helpen snel te reageren op potentiële problemen, waardoor de veiligheid van de opgeslagen medicijnen gewaarborgd blijft.

  3. Dataregistratie: Een groot voordeel van Meling Medicijnkoelkasten is de geïntegreerde datalogger. Deze datalogger werkt zonder extra software en maakt direct een PDF-rapport wanneer u een USB-stick aansluit. Dit betekent dat u de temperatuurgegevens eenvoudig en snel kunt uitlezen zonder ingewikkelde instellingen of extra software. Hierdoor kunt u snel reageren op eventuele temperatuurafwijkingen en de veiligheid van uw medicijnen waarborgen.

  4. Betrouwbaarheid: Meling staat bekend om de betrouwbaarheid en duurzaamheid van hun producten. Deze medicijnkoelkasten functioneren langdurig en probleemloos, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over onverwachte storingen die de continuïteit van de zorg verstoren.

Het belang van een medicijnkoelkast in uw praktijk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5834

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.